Пловдив, градът на майните, е прекрасен! В този град, разположен между седем

...
Пловдив, градът на майните, е прекрасен! В този град, разположен между седем
Коментари Харесай

5 места, които ще ви накарат да се влюбите в Пловдив

Пловдив, градът на майните, е прелестен! В този град, ситуиран сред седем хълма, уравновесено се сливат историята и модерността, културата и заниманията, традицията и новаторството. През последните няколко години Пловдив се трансформира в мултикултурно туристическо средище и стана първият български град, избран за Европейска столица на културата през 2019 година

Няма да сбъркате, в случай че решите да отделите един уикенд за обиколка на града под тепетата. Представете си – спускате се по основната улица, която, апропо, е най дългата пешеходна улица в Европа с дължина от съвсем 2 километра, отбивате се в Цар Симеоновата градина, с цел да погледате светлинното шоу на " Пеещите фонтани ". Купувате си фунийка сладолед и продължавате своята разходка около магазини, галерии и кафенета, ситуирани в центъра, а към вас в цялата си хубост се издигат здания с впечатляващ архитектурен жанр, цветни фасади и красиви орнаменти. В средата на основната улица погледът ви обгръща Джумая джамия, издигната през XV век, от лявата ви страна се простира римски стадион, сцена за гладиаторски борби в предишното, отдясно се издига Стария град, а против вас се намира артистичното сърце на Пловдив – " Капана ". Дъхът ви стопира. А в този момент накъде? Ние сме подготвени да помогнем, предлагайки няколко места, които наложително би трябвало да посетите.

Тепетата



Така пловдивчани назовават сиенитните хълмове, построени от магмени скали, които са по едно и също време естествен и геоложки феномен и знак на града. Всяка горда „ майна “ знае, че на тепе се пие бира и се „ бичи айляк “ (местен израз за релаксирам, любувам се). Да „ бичиш айляк “, повярвайте, си е изкуство! Най-лесно се практикува, когато звучи хубава музика, а гледката разкрива хубостта на Пловдив от птичи взор. Най-посещаваните хълмове са Рахат тепе, който се издига посред Стария град, Сахат тепе, който се намира при започване на основната улица, Бунарджик, по-известен като Альоша, поради паметника на руския войник, издигащ се на върха, и Джендем тепе, прочут и като Младежкия рид. Точно там, на Джендем тепе, годишно се провежда фестивалът Shake that Хълм (разтърсете този хълм). Тази година събитието ще се състои след броени дни – сред 28 и 30 август. Там ще има Горски панаир за съвременни хора, рап музика на поляната, като измежду изпълнителите ще участват както дебютиращи гении, по този начин и одобрени имена на българската рап сцена. Дори дилетантите ще получат опция да се изявят в яростна рап борба, в която ще употребяват като оръжие само своите рими. Това събитие е един добър мотив да посетите Пловдив, тепето и да научите какво е това душевно положение, което наподобява на нирвана и което локалните назовават простичко „ айляк “, с бира в ръка.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР